dimecres, 15 d’octubre de 2014

La història del futbol

Les primeres qüestions que volíem resoldre del projecte del futbol tenien a veure amb la història del mateix. Així doncs, vam pujar a l'aula d'informàtica i vam fer una recerca per respondre als dubtes:
  • On va nàixer el futbol?
  • Quan va sorgir el futbol?
  • Quin va ser el primer equip de futbol?

Aquí us deixem unes imatges de com vam buscar i el treball que vam fer per parelles:
Com a conclusió:

Tot i haver un munt de jocs que van ser l'origen del futbol, el naixement d'este com a tal es sol considerar el 26 d'octubre de 1863 amb la creació de "The Football Asociation" a Anglaterra. 

Dir quin va ser el primer equip és força complicat.

Amb tot el que vam trobar i en gran grup vam confegir la següent lectura:


Història del futbol

La història del futbol sol considerar-se a partir del 1863, any de fundació de The Football Association (Associació del Futbol), quan es van oficialitzar les primeres regles del futbol, encara que els seus orígens es remunten diversos segles en el passat, en concret a l’edat mitjana a les Illes Britàniques (Anglaterra).
Des de llavors el futbol ha tingut un creixement constant, fins a arribar a ser l'esport més popular del món amb uns 270 milions de persones involucrades. Amb la primera reunió de la International Football Association Board el 1886 i la fundació de la FIFA en 1904, l'esport s'ha expandit fins a arribar a tots els racons del món. A partir de 1930 es començà a disputar la Copa del Món, que es convertiria en l'esdeveniment esportiu amb més gran audiència del planeta.
El futbol, orígens i actualitat
Al llarg de la història trobem jocs que s'assemblaven al futbol:
  • Segle II abans de Crist, a la Xina apareix el ts’uh Kúh, que consistia a llançar una pilota amb els peus cap a una petita xarxa.
  • Segle III, al Japó i a Birmània apareixen el kemari i el xinlone, jocs similars al futbol.
  • Al Mediterrani als anys 700 i 800 van destacar el harpastum a Roma i l'epislcyros a Grècia, dos jocs que també guardaven alguna semblança amb el futbol.
  • A Amèrica del Sud, la cultura maia practicava un joc de més de 3000 anys d’antiguitat anomenat pok ta pok.
  • També a Oceania es jugava a un joc denominat marngrook que s’assembla al futbol australià.
  • Als Estats Units els seus aborígens practicaven jocs com el pasuckuakohowog o l'asqaqtuk.
  • Durant l’Edat mitjana a diferents indrets d’Europa es van practicar diferents jocs, com ara el soule a França, el violent futbol de carnaval a les Illes Britàniques, el calcio florentí a Itàlia,
En 1848 representants de diferents col·legis anglesos es van reunir a la Universitat de Cambridge per a crear les “Regles de Cambridge” que serien la base per a la creació del reglament del futbol modern. I el 26 d’octubre del 1863 podría ser considerat la data del naixement del futbol, ja que va ser quan es va crear The Football Association (la Associació del Futbol) i es van fer oficials les primeres regles del futbol.

Al 1871 es va organitzar un campionat entre els clubs anglesos: la FA Cup, el torneig més antic de la història del futbol. El vencedor d’aquella primera edició fou el Wanderers Football Club.
Expansió internacional
Fora d’Anglaterra, el futbol es va expandir per tota Europa a finals del segle XIX. Ja al 1904 la FIFA (Fédération Internationale de Football Association), va ser fundada amb representants de 7 països: Bèlgica, Dinamarca, Espanya, França, Països Baixos, Suècia i Suïssa. Tot seguit, la primera en afiliar-se va ser Alemanya.
Jocs Olímpics
La primera edició dels Jocs Olímpics moderns, disputada en 1896, no va tenir al futbol com esdeveniment. En posteriors edicions hi va estar però com esport d'exhibició i ja al 1908 va ser reconegut esport de caràcter oficial.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada